ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

θεωρούμε δεδομένο πως το γαλήνιο τοπίο του κόλπου είναι πιθανό να σας μαγέψει και να σας κρατήσει εδώ, εμείς σας προτείνουμε κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος της Σάμου που αξίζει να δείτε στη διάρκεια της διαμονής σας:

Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου (Βαθύ)

Οι συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Βαθύ (αρχαϊκή, γλυπτική, κεραμική, χάλκινα, ξύλινα κ.ά.) μοιράζονται σε δύο κτίρια, ένα ιστορικό κτίριο του 1912 και ένα πιο σύγχρονο. Το σημαντικότερο έκθεμα που θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε είναι ο Κούρος ύψους 5μ. που αποτελεί και τον μεγαλύτερο σε μέγεθος σωζόμενο Κούρο σε όλη την Ελλάδα.
Ωράριο: Τρίτη-Κυριακή, 09.00-16.00
Τηλέφωνο 0030 22730 27469

Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου

Το αρχαιολογικό μουσείο Πυθαγορείου περιλαμβάνει τέσσερις συλλογές: τη συλλογή αρχαϊκών στηλών, τα πορτραίτα Ρωμαίων αυτοκρατόρων, τη συλλογή νεκροδείπνων και τέλος, τη συλλογή κεραμικής (9ος αι. π.Χ. – 2ος αι. π.Χ.). Μεταξύ άλλων θα θαυμάσετε μια μεγάλη μαρμάρινη μνημειακή σαρκοφάγο και το καθιστό άγαλμα του Αιάκη που ήταν αφιερωμένο στη θεά Ήρα.
Ωράριο: Τρίτη – Κυριακή, 09.00-16.00
Τηλέφωνο 0030 22730 61400

Μουσείο Σαμιακού Οίνου (Μαλαγάρι)

Ένα θεματικό μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία του σαμιακού κρασιού και τη μεγάλη οινοποιητική παράδοση της Σάμου. Το Μουσείο Σαμιακού Οίνου στεγάζεται στο κτίριο ενός παλιού οινοποιείου / βαρελοποιείου και εκθέτει εργαλεία, όργανα χημείας, δεξαμενές και άλλα αντικείμενα της παραδοσιακής οινοποίησης καθώς και βραβεία, φωτογραφίες κ.ά. Εντυπωσιακή είναι και η αναπαράσταση της καλλιέργειας αμπελιού σε πεζούλες όπως γίνεται παραδοσιακά στη Σάμο. Φυσικά, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα φημισμένα σαμιακά κρασιά και να κάνετε τις αγορές σας από το πωλητήριο του μουσείου.
Τηλέφωνο 0030 22730-87511

Το Ευπαλίνειο Όρυγμα

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της αρχιτεκτονικής και της μηχανικής στον αρχαίο κόσμο βρίσκεται στη Σάμο. Πρόκειται για το Ευπαλίνειο Όρυγμα, γνωστό και ως «Αμφίστομον όρυγμα» κατά τον Ηρόδοτο. Το σημαντικό αυτό τεχνικό έργο του 6ου αι. π.Χ. έγινε με σκοπό την υδροδότηση της αρχαίας πόλης της Σάμου και πήρε το όνομα του από τον αρχιτέκτονα Ευπαλίνο που το κατασκεύασε. Το «όγδοο θαύμα» της αρχαιότητας, όπως έχει χαρακτηριστεί το Ευπαλίνειο Όρυγμα, βρίσκεται στα έγκατα του βουνού Κάστρο ή Καστρί. Έχει βάθος 80 μ., μήκος 1046 μ. και άνοιγμα 1.80 μ.

Μονή Παναγιάς Βροντιανής

Σε ένα πανέμορφο, καταπράσινο τοπίο κοντά στο χωριό Βουρλιώτες βρίσκεται το επιβλητικό κτίριο της Μονής Παναγιάς Βροντιανής ή Κοκκαριανής. Πρόκειται για το αρχαιότερο μοναστήρι του νησιού με έτος ίδρυσης το 1566. Το καθολικό είναι μια μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, στο εσωτερικό της οποίας θα θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο καθώς και τον επιβλητικό ξυλόγλυπτο θρόνο του 18ου αι. Η μονή γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.
Τηλέφωνο 0030 2273093255

Μονή Αγίας Ζώνης

Η μονή της Αγίας Ζώνης είναι χτισμένη στην κοιλάδα της Βλαμαρής που απέχει λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Σάμου. Ιδρύθηκε το 1695 και στο καθολικό της, μια μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, μπορείτε να θαυμάσετε τοιχογραφίες του 17ου αιώνα καθώς και το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Μη χάσετε και τη μικρή αλλά σημαντική βιβλιοθήκη της μονής όπου φυλάσσονται εκκλησιαστικά κειμήλια και παμπάλαια πατριαρχικά έγγραφα. Η μονή γιορτάζει στις 31 Αυγούστου.
Τηλέφωνο 0030 22730 27587

Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, στη Σάμο γεννήθηκε η θεά Ήρα. Άρα δεν είναι περίεργο που εδώ βρίσκεται το σημαντικότερο ιερό που αφιερώνεται στη συγκεκριμένη θεά και που, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και επιβλητικότερους ναούς στην Ελλάδα στην εποχή του. Σήμερα, από τον ιωνικού ρυθμού ναό στέκεται όρθια μόνο μία κολώνα (από τις συνολικά 155), αλλά τα ερείπια θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε την κάτοψη και την αρχιτεκτονική του. Εδώ επίσης βρίσκονται τα υπολείμματα της Ιεράς Οδού που συνέδεαν τον ιερό αυτό χώρο με την αρχαία πόλη της Σάμου, το σημερινό Πυθαγόρειο. Το Ηραίο έχει συμπεριληφθεί από την UNESCO στον κατάλογο με τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Βιότοπος της Αλυκής

Ο βιότοπος της Αλυκής βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού και έχει τεράστια οικολογική σημασία, πρώτα από όλα ως σταθμός μεταναστευτικών πουλιών. Πάνω από 127 είδη πτηνών έχουν καταγραφεί στην Αλυκή πολλά εκ των οποίων είναι σπάνια ή υπό εξαφάνιση. Αυτός είναι και ο λόγος που ο βιότοπος έχει ενταχθεί στα δίκτυα CORINE και NATURA 2000.

Σπηλιά του Πυθαγόρα

Ο φιλόσοφος, θεωρητικός της μουσικής και θεμελιωτής των μαθηματικών Πυθαγόρας γεννήθηκε στη Σάμο κατά πάσα πιθανότητα το 570 π.Χ. Σύμφωνα με το θρύλο, όταν τον κυνήγησε ο τύραννος Πολυκράτης εκείνος βρήκε καταφύγιο σε μια σπηλιά που βρίσκεται περίπου 3χλμ. πάνω από τον Μαραθόκαμπο, στις πλαγιές του Κέρκη. Η σπηλιά που πλέον είναι γνωστή ως «Σπηλιά του Πυθαγόρα» είναι επισκέψιμη. Παραδίπλα μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το εκκλησάκι της Παναγίας της Σαραντασκαλιώτισσας, χτισμένο επίσης μέσα σε μια σπηλιά.

Καταρράκτες στο Καρλόβασι

Οι φυσικοί καταρράκτες στο Καρλόβασι είναι το καλά κρυμμένο μυστικό της Σάμου το οποίο αξίζει πραγματικά να ανακαλύψετε, ειδικά αν είσαστε λάτρεις της πεζοπορίας. Το καλοσχεδιασμένο μονοπάτι ξεκινάει από τη θέση «Ποτάμι» σε ένα καταπράσινο τοπίο οργιώδους βλάστησης. Αφού περάσετε το μικρό πανάρχαιο ναό της Μεταμόρφωσης συνεχίζετε ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια στην πλαγιά του βουνού σε ένα ξέφωτο όπου θα συναντήσετε τον πρώτο καταρράκτη. Στη συνέχεια μπορείτε να προχωρήσετε για να δείτε τον δεύτερο καταρράκτη, ο οποίος είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός (αν και πιο δύσκολα προσβάσιμος) καθώς πέφτει από ύψος 5μ., σχηματίζοντας μια λιμνούλα στην οποία μπορείτε να κολυμπήσετε αν το επιθυμείτε.

Newsletter
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΜΑΣ ΔΕΛΤΙΟ
ΧΑΡΤΗΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κέρβελη, 83100, Σάμος
ΒΑ Αιγαίο, Ελλάδα
Tηλέφωνο επικοινωνίας: + 30 2273087202
Κινητό: +30 6970553320 Τζωρτζίνα Παγκαλιά ή + 30 6970444265 Νατάσσα Παγκαλιά
nafsika@nafsikavillas.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ